10 Temmuz 2013

Yoğurt Nasıl Mayalanır

            Minik oğlumu artık yavaş yavaş yeni tatlarla tanıştırmaya çalışıyorum. Henüz kayda değer bir aşama olduğu söylenemez.Bizim minik gurme kaşığı görünce mutlu olup pek bi heyecanlanıyor.Nasılsa tadına bakıp surat buruşturup,geri çıkarıyor.Bir kaç defa teklif edersemde sinirleniyor.Zorlamıyorum.Nasıl olsa amaç karnını doyurmak değil.O yüzden ısrar yok ve o ısrar olayı bende hiç bir zaman olmayacak.
Daha önce bahsettiğim gibi keçi sütü araştırmalarım devam ediyor.Yalnız bugün şöyle bir bilgi geldi.Eşim çiftliği olan bir arkadaşından öğrenmiş, keçi sütü çok yoğun olduğundan inceltilerek tüketilmesi gerekiyormuş,aksi takdirde ishal yapabiliyormuş.Biraz kafam karıştı doğrusu.Çiftlikten bizim için inek sütü sipariş ettim.Artık yoğurdu evde kendim mayalayacağım.
Tıpkı annelerimizin bizi büyüttüğü gibi.

(sonradan gelen edit:keçi sütü (baltalı marka) carrefour expresslerde varmış,günlük ve cam şişede buldum,süper)


Yoğurt Nasıl Mayalanır? konusuna gelince;gerçekten çok basit/miş...
Ben Kuzey için aynen şöyle yapıyorum.

1 hafta keçi sütü (Baltalı marka cam şişe günlük süt)
1 hafta inek sütü (sütaş cam şişe günlük süt)

Maya için Ada marka organik yoğurt kullanıyorum.
Her seferinde mayalanan yoğurttan bir kaç kaşık alıp, minik bir kaba ayırarak bir sonraki mayayı ayırıyorum.


dönüşümlü olarak gün aşırı yoğurt mayalıyorum.


Sütü pastörize olarak satın aldığımız için öncelikle mayalama aşamasına gelene kadar ısıtıyorum.
Mayalama ısısını anlamak için; elimi yakmayacak kadar ısındığında (42 derece) süt, mayalanmak için hazır demektir.Sütü cam kaseye aktarıyorum ve mayayı bir kaç kaşık sütle incelterek süte katıp kaşıkla şöyle bir-iki kez karıştırıyorum.Kapağını kapatıp örtüyle bir kaç kat sarıyorum.Bir örtü,bir havlu ve en üste yün bir battaniye yeterli oluyor.6-7 saat mayalanması için bekliyorum.Genelde gece 12 gibi mayaladığım süt sabah 7-8 gibi mayalanmış oluyor.Örtüleri kapları sarsmadan açıyorum ve tutup tutmadığını kontrol ediyorum.Dediğim gibi fazla sarsmadan buzdolabına kaldırıyorum.O günün akşamına yoğurt hazır oluyor.Bu şekilde her defasında yoğurt mayalamayı başardım.Bir kaç denemeden sonra zaten eliniz ısıyı ayarlamaya alışıyor.

Oldu da yoğurt tutmazsa mayaladığımız kabı sıcak suyun içinde 1 saat bekletip tutmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer çiğ sütten mayalayacaksanız;
Önce sütü temiz ve ince dokulu bir tülbetten 2 defa geçirerek eliyoruz ve kaynadıktan sonra 15-20 dk daha kaynatıyoruz.Bu arada sütün üzerinde biriken kaymağa dokunmayın,  mayalama aşamasında soğuyana kadar bekleyin ve mayalamadan hemen önce kaymağı alın.Aksi takdirde sütün üstünde devamlı kaymak birikiyor.
Ve...,Mayalama seviyesinde soğuduğunda yukarıda anlattığım şekilde mayalıyoruz.
Sanırım artık bizim evde kimse plastik kutuların içinde yoğurt diye satılan bol katkılı o şeyden yemez. 

          
Bu arada daha önce sadece bir kez aldığım Sütaşın babymix yoğurdunu yine dönüşümlü olarak kendim mayalıyorum.Kuzey çok seviyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

gitmeden bir şeyler karalayın :)


E.KILIÇ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...